Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ: Προϊόντα σε… φτωχούς, απολύσεις σε εργάτες!

Αναδημοσίευση από το ΠΡΙΝ που κυκλοφόρησε στις 2/2/2014
Απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στο εργοστάσιο Παπουτσάνης, στη Ριτσώνα Εύβοιας, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη. Οι απεργοί συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του εργοστασίου απαιτώντας να ανακληθούν οι άδικες απολύσεις εργαζομένων που πραγματοποιήθηκαν πριν τα Χριστούγεννα με το πρόσχημα της «διάσωσης της εταιρείας». Το ότι οι απολύσεις αυτές δεν έχουν να κάνουν με τη μείωση της παραγωγής που επικαλείται η εταιρεία, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα η εργοδοσία, προκειμένου να καλύψει την παραγωγή της, αναγκάζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν υπερωρίες και δωδεκάωρα, όπως καταγγέλλει το σωματείο των εργαζομένων.

Από την άλλη πλευρά, η εργοδοσία, απέδειξε για δεύτερη φορά τις προθέσεις της ενάντια στους εργαζόμενους, χρησιμοποιώντας τα ΜΑΤ ως ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι/ τραμπούκων, προκειμένου να προστατεύσουν την λειτουργία του εργοστασίου και άρα την απρόσκοπτη παραγωγή κερδών για λογαριασμό τους. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης εμφανίστηκαν τα ΜΑΤ προκειμένου να παρεμποδίσουν τους εργαζόμενους από το να προστατεύσουν τον αγώνα τους, ανοίγοντας δρόμο σε έναν μικρό αριθμό απεργοσπαστών να μπει στο εργοστάσιο. Τα ΜΑΤ είχαν εμφανιστεί ξανά (προφανώς μετά από λάθος πληροφορία) στις 7/1, μέρα που δεν είχε προκηρυχτεί καν απεργία, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωσή τους. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι τα ΜΑΤ είχαν χτυπήσει και προσαγάγει 8 εργαζόμενους κατά τη διάρκεια της τελευταίας απεργιακής κινητοποίησής τους, όταν είχαν ανακοινωθεί οι απολύσεις πριν τα Χριστούγεννα.

Ο στόχος της Παπουτσάνης είναι προφανής και ευθυγραμμισμένος πλήρως με τις επιταγές της ΕΕ, της τρόικας και του κεφαλαίου: απολύσεις και πρόσληψη νέου προσωπικού με 580 ή και λιγότερα χρήματα κάνοντας χρήση των νέων δυνατοτήτων που τους δίνουν τα νομοθετήματα της κατοχικής κυβέρνησης. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η πολιτική εξανδραποδισμού των εργαζομένων και εξαθλίωσης των ανθρώπων πάει χέρι-χέρι με την φιλανθρωπία: Η εταιρία Παπουτσάνης στις αρχές του Δεκέμβρη είχε προχωρήσει σε προσφορά προϊόντων στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας προκειμένου να μοιραστούν στους φτωχούς. Η ίδια η πολιτική που εφαρμόζει η εταιρεία είναι που δημιουργεί τους φτωχούς, στους οποίους έρχεται μετά να προσφέρει απειροελάχιστο ποσοστό των κερδών της ως ελεημοσύνη. Αυτή είναι η αισχρή νοοτροπία του κεφαλαίου το οποίο υπηρετεί σαν πιστό σκυλί αυτή η κυβέρνηση και την οποία καλούνται οι εργαζόμενοι να ανατρέψουν με ενότητα και αγώνα!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου