Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013

Απεργία διαρκείας μέχρι τη νίκη!

Απεργία διαρκείας μέχρι τη νίκη!

Η επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και του λαού κλιμακώνεται. Στο στόχαστρο έχει μπει εδώ και καιρό η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι μαθητές και οι καθηγητές. Στα πλαίσια της δημοσιονομικής πολιτικής που έχει ως στόχο να μειωθεί στο ελάχιστο το κόστος των κοινωνικών κατακτήσεων στην Παιδεία και την Υγεία, ψηφίζει νόμους για τον περιορισμό των αναγκών σε εκπαιδευτικούς. Μετά την κατάργηση εκατοντάδων σχολείων σε όλη τη χώρα, την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, τη διακοπή διορισμών εκπαιδευτικών, μόνιμων και αναπληρωτών, την απόλυση ουσιαστικά 10.000 αναπληρωτών, προχωράει στη θέσπιση της αναγκαστικής μετάθεσης τους και στην αύξηση του διδακτικού ωραρίου τους με στόχο τη δημιουργία υπεράριθμων, που τελικά θα οδηγηθούν σε απόλυση.

Παράλληλα ετοιμάζει τους νέους νόμους για το Γενικό και το Τεχνολογικό Λύκειο με στόχο να τα μετατρέψει σε επιχειρήσεις, όπου η γνώση θα μετατραπεί σε αποσπασματική πληροφορία και οι μαθητές σε πελάτες, που γιατί όχι θα πρέπει να πληρώνουν σε λίγα χρόνια για τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Συγχρόνως διαλύει τις εργασιακές σχέσεις στην εκπαίδευση και εξαθλιώνει τους εκπαιδευτικούς.

Οι καθηγητές μπροστά σε αυτή την επίθεση, απαντούν με πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες και συνελεύσεις από τα κάτω. Ακόμα, απεργίες έχουν εξαγγείλει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος και οι εκπαιδευτικοί των ιδιωτικών ιδρυμάτων (ΟΙΕΛΕ). Αυτό το κλίμα επικρατεί και στους διοικητικούς σε ΑΕΙ-ΤΕΙ που ξεκινάνε με 48ωρες απεργίες και συνεχίζουν με πενθήμερη από τις 16 Σεπτέμβρη. Το ίδιο και οι πέντε ομοσπονδίες των εργαζόμενων στα ασφαλιστικά ταμεία, οι εργαζόμενοι στις εφορίες και στο υπουργείο οικονομικών. Σε μια σειρά από υπουργεία, έχουν ήδη ξεκινήσει καταλήψεις. Στα νοσοκομεία, το Συντονιστικό των εργαζόμενων και των σωματείων τους, καλεί συνελεύσεις αυτήν τη βδομάδα για να αποφασίσουν κλιμάκωση μαζί με τους εκπαιδευτικούς. Η ΕΡΤ τελεί υπό κατάληψη εδώ και τρεις μήνες και στις 7/9 δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν στη ΔΕΘ σε μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων.

Η απεργία των καθηγητών είναι απεργία για την υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας, για το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση, την αξιοπρέπεια και την ελπίδα. Συμβάλλει συνολικά στον αγώνα του λαού για την απόκρουση και την ανατροπή κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ. Ο αγώνας των καθηγητών μπορεί να είναι νικηφόρος μόνο εάν στηριχθεί με μαζική συμμετοχή σε συνελεύσεις, διαδηλώσεις και απεργιακές επιτροπές παντού! Ενωμένοι οι αγωνιζόμενοι εκπαιδευτικοί από τα κάτω, υπερβαίνοντας τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, με την έμπρακτη στήριξη των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας, μπορούν να ανατρέψουν την κυβερνητική πολιτική. Η κυβέρνηση τολμά να κατηγορήσει τους καθηγητές πως παίζουν με τον κόπο των μαθητών και γονιών. Έχοντας δημιουργήσει ένα σχολείο-εξεταστικό κάτεργο, την ίδια στιγμή που οι θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση περικόπτονται και η ανεργία στους νέους εκτινάσσεται στο 64% - η κυβέρνηση δε δικαιούται να μιλά για την αγωνία της νεολαίας και των οικογενειών τους.

Οι καθηγητές και καθηγήτριες απεργούν για όλους μας και γι' αυτό όλες και όλοι μας είμαστε στο πλευρό τους. Η κυβέρνηση είναι γελασμένη εάν πιστεύει ότι μπορεί να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά του κοινωνικού αυτοματισμού και καλά θα κάνει να ξεχάσει κάθε σκέψη για επιστράτευση γιατί θα πέσει στο κενό.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει και συμπαραστέκεται στον δίκαιο αγώνα των εκπαιδευτικών. Θα βρεθεί μαζί τους καλώντας όλους τους εργαζόμενους και τη νεολαία στο δρόμο για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την εργασία και τη ζωή, αλλά και το δικαίωμα να παλεύουμε για όλα αυτά.

Το απεργιακό ποτάμι ξεκίνησε. Να πάρουμε όλοι θέση!

T.E. ΕΥΒΟΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου